Wij zijn Nomi

Wij, Alicia en Samantha, hebben elkaar toevallig in het ziekenhuis ontmoet waar we behandeld worden voor kanker. Dankzij ons contact hebben we elkaar door deze hele heftige periode kunnen helpen. Dat willen we graag voor iedereen mogelijk maken, maar dan niet meer in de vorm van briefjespost zoals dat toen (best wel romantisch) ging, maar met een eigen app. Die wordt nu gebouwd. Een besloten contactapp waar alle jongeren met dezelfde ziekte of situatie elkaar direct kunnen vinden. De app heet NOMI, van ‘Know Me’!

Doel

Wij hebben een contactapp gemaakt die we weggeven. Ons doel: Voor iedere groep chronisch zieke of beperkte jongeren een eigen contactapp waarmee isolement verleden tijd wordt. Vind lotgenoten en ga er samen tegenaan. Net zoals wij.

Werkwijze

Wij hebben een basis app gemaakt die we gemakkelijk kunnen aanpassen en weggeven. Kunnen jullie bij je stichting of instelling een eigen besloten app goed gebruiken? Neem contact met ons op! #geefhetdoor!


Wil je meer weten? Klik verder op onze site. We gaan iets dieper in op de werking van de app zelf en laten voorbeelden zien hoe je de omgeving rond je (toekomstige?) app kan inrichten. Bijvoorbeeld met Social Media of een eigen TV kanaal waar je je eigen verhalen kan plaatsen.

De app

Op de app kun je je eigen profiel maken en alle andere profielen van lotgenoten terugvinden.
Zoek en maak vrienden of praat met een survivor die goede tips kan geven. Op de homepage kun
je meedoen met de groepchat en de livestream. Ga naar de eventkalender en regel dat je elkaar
op een leuke event kunt ontmoeten. In de toekomst komt samen gamen er natuurlijk ook nog bij. Kortom, een echt eigen platform.

Visie

Jij bent de baas

In een hoek gaan zitten helpt niet bij het aanpakken van je situatie. Jij bent de baas, niet je ziekte, sociale situatie of handicap. Neem zelf het initiatief in handen, maak je eigen plek, bouw een vriendengroep, groei en doe mee. 

#Geef het door

Vertel wat je meemaakt. Hiervan leren anderen weer hoe ze misschien met hun eigen situatie zouden kunnen omgaan. Vertellen helpt ook om je eigen emoties, ervaring en gedachten op een rij te krijgen.

Voor en door jongeren

NOMI wordt gemaakt door jongeren. Zelf doen, zelf bouwen, ontwikkelen en onderhouden. Zelf in actie komen en er zelf voor knokken.

Naam

NOMI. De naam staat voor ‘know me’. Leer me kennen. Maar leg ook zelf contact. Twee uitgestoken handen vormen het logo. Nomi is verder een persoonsnaam die in veel culturen voor hetzelfde staat: de lieflijke… en ‘je mag er zijn’.

Doelgroep

NOMI is een landelijk contactplatform voor en door jongeren met chronische beperkingen tot 19 jaar.

Bereik

De omvang is moeilijk in cijfers te omschrijven, maar kan flink oplopen. Zeker 14% van de kinderen/jongeren in Nederland heeft een chronische beperking.

Het idee ontstond tijdens gesprekken met jonge kankerpatiënten. Onderzoek bevestigde hun behoefte om elkaar te kunnen zoeken en vinden op diagnose, leeftijd, woonplaats en interesses.

Wordt vrienden, ontmoet en steun elkaar: alles met het doel om isolement door ziekte te vermijden.

Nomi

Ons symbool is een spin. Spinnen weven een web waarlangs ze overal naartoe kunnen gaan. Naar iedere plek in de toekomst. Het web wat zo ontstaat is weer een vangnet en een waardevol netwerk. Collega’s, lotgenoten, buddy’s.

De uitdaging

Het probleem met een chronische beperking is dat je vaak alleen bent. Thuis of in het ziekenhuis, je verliest contact met je school of sport en je krijgt daarnaast ook behoefte aan contact met leeftijdgenoten die weten wat je doormaakt. Helaas wonen die verspreid over het hele land en dat maakt de kans bijzonder klein om iemand te vinden die echt bij je past. Met een NOMI kan dat wel. Alle lotgenoten met dezelfde chronische beperking kunnen elkaar via de app vinden, kennismaken en ontmoeten.

Vind een maatje

Het is voor de meeste van ons een stap te ver om zo maar naar een onbekende toe te gaan of een berichtje te sturen. Ook een persoonlijk verhaal op een forum delen is al een grote stap. Vaak ontstaan communicatie en contact dan ook indirect. Bijvoorbeeld op een event of door een online discussie te volgen. Of door op een profielenpagina naar overeenkomsten te zoeken. Direct contact leggen wordt dan gemakkelijker en daar zijn wij helemaal op ingericht.

 

Alles geregeld onder één knop

 

 

Hoe is het idee ontstaan?

Wij, Alicia Jägers en Samantha Hardeman, werden behandeld voor leukemie in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. We lagen op aparte kamers en leerden elkaar kennen door het schrijven van briefjes. De één schreef, de verpleging gaf het briefje door en de ander schreef terug. Wat begon met advies vragen over de keuze van een goede pruik werd een jarenlange vriendschap.

Het doorgeven van briefjes is ouderwets. Tegenwoordig gaat bijna alles online. Maar hoe vind je elkaar dan? Je wilt natuurlijk niet je beperking of ziekte voluit op social media zetten. Daarom bedachten wij het idee voor een eigen, beschermde, contactapp. Speciaal gemaakt voor kinderen en jongeren tot 19 jaar. Onze eigen social media met alles erin wat voor ons belangrijk is.

De app

Geen toeval meer! Stop met zoeken naar passende lotgenoten want met Nomi komen ze gewoon naar jou toe. Daarom heet de app ook NOMI: Know Me. Leer me kennen. Via de profielpagina vind je direct mensen die bij je passen. Je kunt zoeken op leeftijd, woonplaats en hobby’s maar je kunt ook zoeken naar survivors, jongeren die al verder in het proces zitten en je goed kunnen helpen en adviseren wat je allemaal mee kan maken.

Hoe ziet de app eruit?

Je hoeft bij NOMI niet meer te zoeken naar lotgenoten, die zitten allemaal al in het bestand van de app. Afgeschermd voor mensen van buiten.

Via Nomi heb je natuurlijk online contact. Één-op-één of in de groepchat maar ook via de livestream op de homepage, de plek voor de online events. Radio, live gaming; meet and greet.

Daarnaast biedt Nomi ook de mogelijkheid om elkaar in het echt te kunnen ontmoeten op actieve events waar je samen dingen kunt doen. Van dierentuin tot concert. Ontspannen, lekker eten en dingen doen. Kijk wie er allemaal komen en meld je aan voor een event!

In de toekomst breiden we NOMI uit met mogelijkheden om samen online te gamen. Daarna is de app klaar en gaan we de app delen met andere stichtingen en belangengroepen voor jongeren.

De mockup

Wil je zien hoe de app er uiteindelijk uit gaat zien? Hier is een voorproefje. Klik op het ontwerp en kijk rond!

Alicia

Samantha en ik hebben heel veel gezelligheid met elkaar gehad, en dat wad wel belangrijk in het ziekenhuis aangezien je daar de hele dag vast light gekluisterd aan een paal…

Met Samantha hoefde ik niet alleen maar te praten over het ziek zijn en als er een uitslag was hoefde we niet alles uit te leggen in makkelijkere woorden omdat ze het snapte….

En het was vooral de gezelligheid die ik belangrijk vond.

Ik heb veel aan ons contact gehad, omdat zij snapte wat er gaande was en niet altijd maar over ziek zijn hoefde te praten.

Zelf ben ik niet zo heel goed in deze maar denk dat dit wel het belangrijkste was.

Groetjes,

Alicia

Samantha

Wat maakt het zo belangrijk dat je Alicia hebt ontmoet?

Het was in het ziekenhuis altijd super gezellig als we samen lagen onze ouders maakte er dan echt een feestje van en dat was super leuk. Dan werd je ook afgeleid van de chemo’s er gebeurde echt van alles echt super grappig. Alicia en ik hebben het altijd super gezellig in en buiten het ziekenhuis.

Wat heb je aan jullie contact gehad toen je ziek was?

Ik praat met Alicia over onze ziekte maar ook gewoon over normale dingen wat super fijn is. Als je het over chemo’s of iets hebt of over hoe je je voelt door de chemo dan begrijpt de ander je heel goed omdat die het zelf ook heeft gevoeld of voelt en meemaakt.

Mvg Samantha

Vertel je verhaal

Bij een contactapp hoort een plek waar je je verhaal kan delen met de rest. Muziek, tekst, tekening, animatie of film, in de toekomst wordt dat mogelijk op de app zelf. Tot die tijd is een eigen YouTube kanaal een prima alternatief. Wil je zelf al aan de slag maar heb je hulp of advies nodig? Neem contact met ons op! Om voor nu alvast wat ideeën op te doen ga je naar NOMI TV.

Nomiland

Nomiland is een reeks korte animatie-avonturen voor jonge kinderen. Korte verhaaltjes die op een luchtige manier een onderwerp behandelen dat jij kwijt wil. Stichting Nomi kan je helpen bij het maken van je eigen animatiefilm.

 

Rouwceaan

Bart van Twillert laat in een spannende vijfdelige animatieserie de vijf stappen in het proces van rouwverwerking zien. Het is een serie voor jongeren. Kijk naar de eerste aflevering ‘Ontkenning’. We hopen dat we genoeg funding krijgen om de hele reeks af te kunnen maken.

Contact

Deze documentaire is een voorbeeld hoe je je eigen verhaal kunt delen. Hier vertellen de ouders van Alicia en Samantha over hun eigen situatie en hoe belangrijk contact (en vriendschap) zijn bij ziekte.

DOEN!

Hier komt binnenkort de link naar onze nieuwe pagina Doen!Over een maandje is die klaar. We posten daar puzzels; kleurplaten; een doeboek; ideeën voor acties… Je kunt er alles downloaden en gaan maken.


Heb je zelf ideeën of tips?                        #geefhetdoor!

Kom in actie voor je eigen stichting!

De app komt er wel maar daarna hebben we nodig om de app voor andere goede doelen te aan te passen. Dat goede doel is trouwens misschien wel jou eigen stichting of die van een vriend…. Wie weet kunnen zij heel goed een eigen app gebruiken. Dat kan! en jij kan dat voor elkaar krijgen. Daarvoor kun je een eigen actie starten en wij helpen jou daarbij! Heb je een goed idee? Neem direct contact met ons op!

Actie starten!

Spider race

De basisschool in Hei- en Boeicop kwam in 2021 in actie en de opbrengst was maar liefst € 5.300! De leerlingen lieten zich sponsoren door ouders, familie, buren en vrienden. Er werd gelopen over een hindernisbaan, hoe meer rondjes hoe meer geld je kon ophalen voor Nomi! Dat kan jou school ook! 

Haken voor Nomi

Leuk idee? Kijk even over een maandje op de nieuwe DOEN pagina!

Voetbal Event

Organiseer met je sportclub een sponsor toernooi. Een stadsderby voor Nomi?